Какво е това?

Пародонтологията се занимава с лечение и профилактика на вашите венци. Вероятно сте чували името на това коварно заболяване – пародонтита, масово известно и като пародонтоза. За съжаление то се среща все по-често при пациенти от всякаква възраст и единствено опитен пародонтолог може да помогне в борбата с него. Но за щастие в „Мутафчийска дент“ разполагаме с такъв специалист и той е на ваше разположение с доказаните си знания и опит.

За какво помага?

 • Пародонтитът може да започне още в тийнейджърските години. Най-често причината е нередовна хигиена, по-рядко увреждания на челюстта, неправилна захапка и генетична предразположеност. Между зъба и венеца попадат бактерии (плака), които с течение на времето започват да инфектират меката тъкан.
 • Първите симптоми на пародонтита са лошият дъх и кървенето от венците при миене на зъбите. Ако ги забележите, не отлагайте посещението в кабинета на пародонтолога нито миг! Пародонтитът не може да бъде напълно излекуван, но може да бъде овладян и спрян. Колкото по-рано, толкова по-добре!
 • Ако пренебрегнете ранния етап за лечение, инфекцията атакува костта на челюстта и започва да я „топи“. В резултат започва отдръпване на венеца и оголване на шийките на зъбите. Някои от тях започват да се клатят поради намалялото количество кост. Променя се контурът на лицето, кожата придобива отпуснат и състарен вид.
 • Последният етап е загуба на един или всички зъби.

Хората погрешно смятат, че с определени пасти за зъби или билки ще предотвратят развитието на заболяването. За съжаление тези средства могат да бъдат само част от профилактиката. За лечението обаче ви е необходим специалист пародонтолог!

Как лекува?

  • Задължително условие е пародонтологът да види панорамна снимка, за да прецени доколко е прогресирало заболяването.
  • Следващият етап е старателно почистване на зъбния камък с помощта на ултразвук. Възможно е да се наложи то да се извършва на няколко етапа през определен период от време
  • Понякога това е достатъчно за овладяване на заболяването. Необходимо е само да правите редовно почистване на определен период, препоръчан от пародонтолога. И да спазвате изрядна устна хигиена.
  • Ако обаче пародонтитът е напреднал, може да се наложи хирургична интервенция. Тя цели дълбоко почистване на зъба до корен, така че да се спре инфекцията. Процедурите са няколко вида, а най-подходящата за вас може да се определи само след преминаване на първите няколко стъпки.
   • Опитът ни сочи, че дори при пациенти с напреднал пародонтит хирургичното решение дава отлични резултати. А щом веднъж е овладян, можем да ви предложим подходящите процедури за възстановяване на естетическите щети, които е нанесъл на усмивката ви. Можете да се запознаете по-подробно в раздел „Естетични възстановявания“.

За кого е подходящо?

Пародонтитът е коварен, защото може да остане незабелязан дълги години. Затова опитът сочи, че се проявява предимно при пациенти в зряла възраст. Важно е да не го чакате и да не го пренебрегвате!

И още нещо важно! Тютюнопушенето е враг номер едно на здравите венци и основен причинител на пародонтит!