Какво е това?

Ендодонтията спасява вашите зъби от ненужно и преждевременно изваждане, а вас – от болката. Този сегмент от денталната медицина се занимава с лечение на кореновите канали. В буквален превод терминът означава „вътрешнозъбен“. С други думи нашият ендодонтист ще „превземе отвътре“ вашия болен зъб, за да го спаси.

За какво помага?

  • Гранулом или зъбен абсцес. Това тежко възпаление на костната тъкан около корена на зъба може е изключително болезнено и опасно за целия организъм. Най-често е в резултат на нелекуван пулпит или на не добре проведено предходно ендодонтско лечение.
  • Пулпит или възпаление на зъбния нерв. Пулпитът е в резултат от закъсняло лечение на кариеса и е неприятен и болезнен.
  • Дълбоко разрушени или счупени зъби, които водят до възпаление в кореновите тъкани.

Как лекува?

Най-популярният народен синоним на ендодонтията е „умъртвяване на нерв“. В съвременната дентална медицина то задължително се прави под микроскоп – само с помощта на голямо увеличение може да се гарантира прецизно и успешно лечение.

Друго важно условие е изолирането на болния зъб със специално „платнище“, известно в стоматологията като кофердам. То надеждно защитава мястото от проникване на нови бактерии чрез слюнката, и подпомага работата на ендодонтиста. Но преди всичко това ендодонтистът трябва да види рентгенова снимка на болния зъб.

След внимателно почистване на възпалената тъкан, той запълва пространството и запечатва зъба, с което напълно възстановява нормалните му функции. Остава само да го доизградим, да му сложим корона и ще бъде като нов.

А най-хубавото е, че всички тези дейности могат да бъдат извършени в „Мутафчийска дент“.

С нас не се налага да обикаляте различни кабинети, специалисти и клиники. Всичко е в „Мутафчийска дент“!

За кого е подходящо?

Ендодонтско лечение може да се наложи във всяка възраст. Затова е важно да се преглеждате редовно, особено ако изпитвате болка или имате счупвания на зъба. Добре дошли сте за консултация при нас!