Какво е това?

Ортодонтията се занимава с диагностика и лечение на всякакви зъбно-челюстни деформации. Или по-просто казано – с неправилните захапки и неправилно подредените зъби. С едно правилно ортодонтско лечение те могат да бъдат коригирани. А това е важно както за здравето, така и за красивата ви усмивка.

За какво помага?

  • Неправилна захапка. Тя може да бъде обратна, когато долната челюст е по-издадена от горната. Ръбцова – когато зъбите в горна и долна челюст се опират. Дълбока – когато горната челюст „захлупва“ прекалено долната. При който и да било от вариантите ортодонтското лечение изисква време, но резултатите са отлични и дългосрочни.
 • Затваряне на разстояния между зъбите. Обикновено това се отнася до предните зъби. Ако имате разстояния между тях и намирате това за несъвършенство в усмивката, нашият ортодонт има решение за вас.
 • Корекция на зъбната дъга. „Той има криви зъби“ е дамга, която може да съсипе самочувствието на човек. Особено ако е млад човек. В този случай ортодонтът е вашият човек, благодарение на който ще забравите за проблема напълно.
 • Изграждане на напълно разрушен зъб. Да, и това е възможно. Разбира се, при определени условия и не във всеки случай. Но ако коренът е здрав, а зъбът е разрушен до нивото на венеца, ортодонтията има своите тайни за спасяването му. Само попитайте.

Как лекува?

Ортодонтът разполага с богат арсенал от методи за лечение в зависимост от конкретното оплакване и състояние на пациента. Все пак, най-популярните средства за постигане на „подредена“ и красива усмивка са няколко:

  • Най-добре познати са шините. Те са и най-подходящи за децата, защото тяхната челюст е в процес на развитие, а зъбите все още не са сменени. Апаратчетата се регулират от ортодонта в зависимост от нуждите, могат да се свалят и почистват лесно. А резултатите са отлични.
   • Еквивалентът за възрастни са брекетите. Разликата е, че те се закрепват за зъбите и не се свалят за определен период от време. Брекетите са доказано средство в корекцията на неправилно подредени зъби, а през последните години популярността и естетиката им нараснаха дотолкова, че за мнозина те се превърнаха в предпочитано „бижу“.
   • Прозрачни шини, или т. нар. алайнери. Изработват се индивидуално за всеки пациент чрез специална дигитална технология, и постигат завидни резултати в корекцията на зъбната дъга. Предимството им пред брекетите е, че могат да се свалят и са изключително дискретни.

За кого е подходящо?

За всички. Няма възрастови ограничения за ортодонтското лечение. А кой метод е най-правилният за вас, ще определим след обстоен преглед. Който не боли!